Menu

Winner
Moreau Kusunoki Architectes
Art in the City
GH-04380895

Design Concept

The design of the Guggenheim Helsinki and its woven landscape are based upon a sensitive and sympathetic approach to the context and nature of Helsinki. The design encourages people to flow within a new cultural core that is linked to the rest of the city, through the port promenade and the pedestrian footbridge to the Observatory Park. This flexible access welcomes not only the visitors but also serves as a key cultural destination for the community.

The museum skyline is composed by independent volumes, highlighted by a landmark tower. These fragmented art exhibition spaces allow strong integration with outdoor display and events, while the lighthouse offers a new perspective over the city. This new museum concept together with the charred timber façade echoes the process of regeneration that occurs when forests burn and then grow back stronger.

Tuomariston lausunto

Suunnitelma koostuu toisiinsa yhdistetyistä paviljongeista, joista jokainen sulautuu kaupunkirakenteeseen. Rakennuksen keskiössä olisi katettu katu, joka laajenisi ja supistuisi suhteessa yksittäisiin paviljonkeihin. Tuomariston mielestä ehdotus on aluetta ja ympäristöä kunnioittava ja se loisi toisiinsa liitettyjen paviljonkien muodostaman, fragmentoidun ja ei-hierarkkisen kampuksen, jossa taide ja yhteiskunta voisivat kohdata ja olla vuorovaikutuksessa keskenään. Paviljonkien väliset yhteydet on suunniteltu siten, että ne mahdollistavat tarvittaessa yhtenevän kokemuksen.

Satama, puisto ja kaupunki käyvät kukin vuoropuhelua rakennuksen kanssa. Muodot ja materiaalit ovat erottuvia ja moderneja olematta kuitenkaan ikonisia. Piirustuksista huokui yhteisöllisyyden henki ja elämä, joka vastasi ohjeistusta kunnioittaa sekä Suomen kansaa että tulevaisuuden museon luomista.

Pystysuuntaisen liikkeen, pääterassin käytön ja kattorakenteen katsottiin vaativan lisätyötä, mutta näitä seikkoja pidettiin normaalina osana projektikehitystä, ja tuomaristo luotti konseptin vahvuuteen.

Meet the Winners

"Solomon R. Guggenheim -säätiön ja Helsingin kaupungin rohkean vision ansiosta tämä kansainvälinen avoin kilpailu tarjosi arkkitehtuuritoimistoille ympäri maailman ainutkertaisen mahdollisuuden osallistua poikkeukselliseen hankkeeseen. Tällaiset tapahtumat tuovat arkkitehdeille toivoa. Meille on ilo ja kunnia tulla valituksi 1715 kilpailutyön joukosta. Tämä voitto kuuluu meidän lisäksemme kaikille niille, joiden kanssa työskentelemme: henkilökunnallemme, kumppaneillemme ja asiakkaillemme. Tämä suuri seikkailu on tuonut meille energiaa, iloa ja unelmia ja se jatkuu nyt Solomon R. Guggenheim -säätiön, Helsingin asukkaiden sekä taiteen ja arkkitehtuurin ystävien kanssa.” – Nicolas Moreau and Hiroko Kusunoki

Vasemmalta lukien: Jan Wurm, teknisen tiimin johtaja, ARUP; Hiroko Kusunoki, pääarkkitehti, Moreau Kusunoki Architectes, Nicolas Moreau, pääarkkitehti, Moreau Kusunoki Architectes; Pekka Pakkanen, arkkitehti, Huttunen Lipasti Pakkanen Architects Kuva: Riitta Supperi

Nicolas Moreau ja Hiroko Kusunoki perustivat Moreau Kusunoki Architectesin Pariisissa vuonna 2011. Tokiolaisesta Shibaura teknillisestä korkeakoulusta valmistunut Kusunoki aloitti uransa Shigeru Banin arkkitehtuuristudiossa. École Nationale Supérieure d'Architecture de Paris-Belleville -koulusta valmistunut Moreau on hakenut oppinsa SANAAn ja Kengo Kuman arkkitehtuuritoimistoissa. Moreau Kusunoki Architectsin tunnetuimpia töitä ovat Beauvais’n uusi teatteri, Maison des Cultures et des Mémoires -museo Cayennessa Ranskan Guyanassa, Savoien yliopiston teknillinen korkeakoulu Bourget-du-Lacissa sekä Renzo Pianon suunnitteleman uuden Palais de Justicen edustalla sijaitseva aukio Pariisin Porte de Clichyssä.

Lisätietoa Moreau Kusunoki Architectesista ja heidän suunnittelutyöstään löydät Checklist-blogista guggenheim.org-sivuilla.