Menu

Winner
Moreau Kusunoki Architectes
Art in the City
GH-04380895

Design Concept

The design of the Guggenheim Helsinki and its woven landscape are based upon a sensitive and sympathetic approach to the context and nature of Helsinki. The design encourages people to flow within a new cultural core that is linked to the rest of the city, through the port promenade and the pedestrian footbridge to the Observatory Park. This flexible access welcomes not only the visitors but also serves as a key cultural destination for the community.

The museum skyline is composed by independent volumes, highlighted by a landmark tower. These fragmented art exhibition spaces allow strong integration with outdoor display and events, while the lighthouse offers a new perspective over the city. This new museum concept together with the charred timber façade echoes the process of regeneration that occurs when forests burn and then grow back stronger.

Juryns utlåtande

Enligt förslaget består museet av en samling sammankopplade paviljonger, som var och en är placerad på ett sätt som gör att den smälter in i stadens rutnät. Byggnaden är uppbyggd kring en övertäckt gata som kan utvidgas och begränsas efter samverkan med de diskreta paviljongerna. Juryn ansåg att utformningen hyser en djup respekt för platsen och omgivningarna och skapar en fragmenterad, icke-hierarkisk helhet av sammanlänkade paviljonger där konsten och samhället kan mötas och interagera. Kopplingarna mellan paviljongerna är väl genomtänkta för att möjliggöra en kontinuerlig upplevelse, vid behov.

Vattnet, parken och stadsområdet som omgärdar byggnaden står i dialog med den, och ändå är formerna och materialen särpräglade och moderna utan att vara ikoniska. Ritningarna genomsyras av en känsla av samhörighet och liv som är i linje med målet att hedra det finska folket och skapa ett museum för framtiden.

Man konstaterade att det skulle krävas ytterligare arbete för att lösa den vertikala cirkulationen, användningen av huvudterrassen och konstruktionen av taket, men dessa frågor betraktades som en normal del av utvecklingen av designen och juryn hade förtroende för styrkan i designkonceptet.

Meet the Winners

“Tack vare den djärva vision som delas av Solomon R. Guggenheim Foundation och Helsingfors stad erbjöd den internationella öppna tävlingsprocessen en unik utmaning för arkitekter världen över att ta del av detta enastående projekt. Sådana här evenemang ger arkitekter stort hopp. Vi är mycket glada över och det är en stor ära för oss att ha blivit utvalda bland 1 715 bidrag. Vi gläder oss åt att dela denna seger med alla de människor vi samarbetar med: vår personal, våra samarbetspartner och våra kunder. Detta stora äventyr har gett oss energi, glädje och drömmar. Nu fortsätter äventyret tillsammans med Solomon R. Guggenheim Foundation, invånarna i Helsingfors och alla de som älskar arkitektur och konst.” – Nicolas Moreau and Hiroko Kusunoki

Från vänster: Jan Wurm, teknisk teamledare, ARUP; Hiroko Kusunoki, huvudägare, Moreau Kusunoki Architectes, Nicolas Moreau, huvudägare, Moreau Kusunoki Architectes; Pekka Pakkanen, arkitekt, Huttunen Lipasti Pakkanen Architects Foto: Riitta Supperi

Nicolas Moreau och Hiroko Kusunoki grundade Moreau Kusunoki Architectes i Paris år 2011. Kusunoki, som har sin examen från Shibaura Institute of Technology i Tokyo, inledde sin karriär i Shigeru Bans studio. Moreau, som praktiserat på Ecole Nationale d’Architecture de Belleville i Paris, har arbetat i SANAAs och Kengo Kumas studior. 2008 lämnade Moreau och Kusunoki Tokyo tillsammans så att Moreau skulle kunna öppna Kengo Kumas kontor i Frankrike. Några betydande projekt som Moreau Kusunoki Architectes har genomfört är teatern i Beauvais, Maison des Cultures et des Mémoires de Guyane i Cayenne, Polytech Annecy-Chambéry i Bourget-du-Lac och torget framför Justitiepalatset i Porte de Clichy i Paris (ritat av Renzo Piano).

Mera info över Moreau Kusunoki Architects samt deras designarbete finner du i Checklist-bloggenguggenheim.org.